vrijdag 23 november 2007

Presentatie Martin Roemers


Fotograaf Martin Roemers was maandag 19 november 2007 te gast bij fotoclub AfoVera te Assen. Hij hield een presentatie voor 70 mensen in het ICO.

Martin Roemers is zijn fotocarrière begonnen fotoclub Afovera. Vervolgens is hij op de fotovakschool geweest en heeft daarna de kunstacademie in Enschede bezocht.
Hij maakt tegenwoordig foto’s voor diverse kranten en tijdschriften, o.a. voor De Volkskrant, NRC, De Groene Amsterdammer, Frankfurter Allgemeinde. Zijn foto’s worden verspreid via het fotopersbureau Hollandse Hoogten (HH)..

Zijn afstudeerwerk was een serie foto’s van de laatste week van de autofabriek waar de Trabant werd gemaakt. (1990).

Hij maakt veel serie foto’s met een bepaald onderwerp. Zijn onderwerpen hebben vaak met oorlog te maken. Hij heeft foto’s gemaakt in o.a. Kosovo en Afghanistan.
Van oorlogsveteranen, die de Tweede Wereldoorlog hebben doorgemaakt, heeft hij ook foto’s gemaakt. Hij heeft ze gefotografeerd tegen een zwarte achtergrond.
De foto op onze website is meneer Bentley; hij was boordwerktuigkundige op een bommenwerper en is in de oorlog blind geworden. Hij heeft deze veteranen ook geïnterviewd. “Zo’n oorlog laat je niet meer los.”.
Bijna alle foto’s zijn in zwart/wit.

Een van de laatste series gaat over ‘schuldig landschap’. Martin fotografeert in voormalig Oost-Duitsland overblijfselen van de koude oorlog. Bunkers, kazernes, een luchtwachttoren van beton,een greppel met gedumpte munitie enz. Volgend jaar, oktober 2009, is het 20 jaar na de Wende en dan gaat hij deze serie publiceren.

Een ander thema waar hij mee bezig is, is ‘verstedelijking’. Hij fotografeert (in kleur) binnensteden in India (belichting: 10 sec.).

Het was een boeiende avond.
Jpw, 22-11-2007

1 opmerking:

Tmap zei

Joop,

Bedankt voor je uitvoerige verslag

Arnold