zaterdag 23 februari 2008

Ellen Kooi


Han noemde nog als interessante fotografe om te bestuderen: Ellen Kooi. We hadden al een link op ons Blog staan over Ellen (Wikovak Hoogeveen)

Meer info over Ellen is te vinden op haar website

maandag 28 januari 2008

Even in gesprek met Cameron

Cameron was een beetje blauw maar daarom niet minder aantrekkelijk.

zondag 27 januari 2008

Bezoek Wilcovak Hoogeveen

Leuke kleine expositie van eerder op dit blog genoemde fotografen
Grote fotos komen altijd veel beter uit dan de kleine formaten die wij vaak hanteren. De firma Wilcovak heeft een soort plexiglas procede ( zie website ) wat fotos houdbaar en stevig maakt. Kostprijs ongeveer 350 euro per m2. Zag er best mooi uit en het is verkrijgbaar in mat en glanzend.

Op Youtube is een impressie te vinden.

Expositie ICO

Met enige trots nodigen wij U uit voor de opening van onze expositie op vrijdag 8 februari 2008 om 19.15 uur.
De opening zal geschieden door fotograaf Han Mulder.
Namens de vierluikgroep,

Joop

Salgado

Salgado behaalde een Master in de Economie aan de Universiteit van São Paulo. Hij ging als econoom aan het werk voor het Ministerie van Financiën in São Paulo, tot hij in 1969 met zijn echtgenote naar Parijs verhuist en er een doctoraat in de economie aanvangt. In 1971 trekken ze naar London waar Salgado voor de International Coffee Organization aan het werk gaat.
Zijn carrière als econoom ruilt Salgado in 1973 in voor een freelance fotografenbestaan. Vanaf 1975 gaat hij in vaste loondienst voor Gamma Agency (tot 1979) en vervolgens voor Magnum. In 1994, het jaar waarin hij Magnum verlaat, richt Salgado zijn eigen persagentschap op: Amazonas Images

donderdag 24 januari 2008

Jacky's High Key


Erg mooi portret door Jacky. Belichting is volgens mij precies goed. Ook de houding (kijken) vind ik mooi. Wat vindt de rest ? Heb voor het vergelijk de High Keys van een label voorzien.

Leegte van Jacky

Hierbij de bijdrage van Jacky.

zondag 20 januari 2008

Nieuwe opdracht komende periode

Mischien leuk en goed om even na te denken over onze opdracht voor de komende periode. Het lijkt me leuk om een gezamelijk project te doen. Het eind product zou een serie van 10 fotos kunnen zijn van een bepaald onderwerp. Een ieder levert dus ongeveer 3 fotos aan de serie.

Onderwerp moeten we het natuurlijk over eens worden. Stel ook voor dat we allemaal met wat ideeen komen.

Han had het volgende idee: Je zou kunnen denken aan een opdracht " de Ketting"
een start met het maken van een beeld(foto) en de volgende maakt associatief een beeld (foto) n.a.v. etc...........

Wat zijn jullie gedachten ?

Boek Lana Slezic in de Bibliotheek van Assen


Het Boek van Lana Slezic is aangekomen in de Bib in Assen. Heb al eerder over haar geschreven vorig jaar. Erg mooi om door te bladeren en opmerkelijk hoe je zulke mooie fotos kan maken van toch wel verschrikkelijk ongelijke situaties. Een review van het boek vindt je hieronder:

The book

In March 2004, when award-winning photographer Lana Šlezic began an assignment in Afghanistan, she never dreamed she would stay for two years. At the time she believed that since the ousting of the suffocating Taliban in 2001, Afghan women and girls were living under considerably less oppressive conditions. She soon discovered that life for Afghan women was not as she expected and felt compelled to stay and document their story. With the help of a young female Afghan as her friend and translator, Lana photographed women all over the country. Over endless cups of tea in sitting rooms from city to village, Lana learned that Afghan women are still living in a harrowingly oppressive society where forced marriage, domestic violence, honor killings, and an unpalatable lack of freedom still exist. Even today many are not allowed to leave their homes or go to school, and the burka remains a common sight on the dusty streets of the war-torn country. Forsaken: Afghan Women is a collection of photographs and vignettes that document Lana’s journey over the two-year period during which she lived and worked in Afghanistan.

About the Author
Lana Šlezic was born in Toronto, Canada in 1973 to Croatian parents. Šlezic has exhibited her work at War Photo LImited in Croatia, the Toronto International Art Fair, and the Kargart Gallery for the Istanbul Ifsak Biennial. The recipient of various photography awards, including the International Summit Creative Award, the Gold National Magazine Award of Canada, the Society for News Design Award, and the Luis Valtuena Award for Humanitarian Photography, Šlezic has contributed to The Guardian, The New York Times, British Journal of Photography, British Vogue, The Independent, and Canadian Geographic, to name just a few. Forsaken is Šlezic’s first book

We zijn het er niet over eens, prima toch ?


Reflexie fotocursus najaar 2007

  • Doelen
    -Eigen stijl ontwikkelen.
    -Foto’s van fotografen bestuderen.

    Resultaten

    Thema Leegte:
    - Ideeën uitgewerkt, foto’s genomen.
    - Resultaat: bewerkte foto van landbouwgrond en bomen (weg van Loon naar Balloo).
    Tevreden.

    Modelfotografie
    - Fotosessie met high key: heel leuk.
    - Fotosessie met low key: moeilijker om te fotograferen
    - Resultaat: Foto van model in beweging! Geslaagd vind ik.

Website/fotoblog is opgezet (Arnold) en gevuld met foto’s en info (Arnold, Jacky, Joop en Thijs). Met dank aan webbeheerder: Arnold. Leuk op zo’n manier met elkaar te communiceren en met je hobby bezig te zijn.

Thema Drieluik:
- Ideeën opgeschreven, foto’s van drieluiken opgezocht, wat uitgewerkt.
- Foto’s gemaakt van de Drentse Aa. Drieluik uitgeprobeerd.
- Eindresultaat: drie foto’s van rivier, Niet zo geslaagd.

Gezamenlijke drieluik
- Vierluik van Thijs. Mooi!

Cursusactiviteiten
- Fotosessie met model, high key en low key
- Bespreken van eigen werk
- Video van Andreas Gursky gezien. Interessant. Zoeken naar het juiste moment en compositie!
- Video over het gebruik van licht (high en low key) met o.a. fotograaf Albert Newman.
- Gezicht met slecht enkele lijnen uitdrukken (high key).
- Video van Dana Lixenberg (programma: Uur van de wolf, VPRO)
Zeer indrukwekkend. Ze fototgrafeert o.a. dakloze vrouwen in Amerika. Ze laat mensen zien zoals ze zijn.

Andere activiteiten
- Lezing van Martin Roemers (19 november) bezocht. Het verhaal achter de foto’s is minstens zo interessant.
- Met z’n drieën naar de ZOOM-beurs in Utrecht geweest. Leuk en gezellig uitstapje. Weer wat geleerd over modelfotografie. Stel het model op gemak en praat met haar.

Model in beweging


Arnold's Leegte


Joop's Leegte


zaterdag 12 januari 2008

Jose Witteveen


Mijn nichtje José Witteveen is ook met fotografie bezig. Ze heeft een eigen website zie bij Fotografie en Journey to Pikesyl (fotoserie in de trein).
Ze is begonnen met schilderen en nu fotografeert ze ook.
Op youtube is ze ook te zien.

Overzicht foto exposities

Ik vond het jammer dat we de expositie in Hoogeveen gemist hadden. Misschien geeft deze site ons de gelegenheid om leuke exposities te zien aankomen. Mochten jullie iets zien of horen, laat het even weten dan plaats ik het op het Blog

Op deze website vindt u een compleet overzicht van foto-exposities in Nederland. Op de voorpagina vindt u nieuwsberichten over de meest interessante exposities en ander interessant nieuws.

Dana Lixenberg thru’ Dutch eyes

Naar aanleiding van de expositie Dana Lixenberg: Homeless USA in de Hallen, herhaalt Het Uur van de Wolf de documentaire Dana Lixenberg- thru’ Dutch eyes.In deze documentaire maakt Lixenberg een serie over dakloze vrouwen in Louisville Kentucky. De Nederlandse fotografe Dana Lixenberg woont in New York. Zij is gespecialiseerd in portretten maar noemt zich documentair fotograaf. Haar foto’s ogen technisch eenvoudig terwijl de kracht ervan voortkomt uit de intimiteit met de geportretteerde. In deze documentaire volgt de regisseur het ontstaan van die intieme momenten tussen fotograaf en gefotografeerde. Doorslaggevend in de carrière van Lixenberg was een fotoserie die zij in 1993 maakte van de bewoners van Watts, een getto in Los Angeles dat bekend staat om zijn rivaliserende gangs. Lixenberg slaagde er als eerste in om portretten van de bewoners te maken, die volledig losstonden van deze gang-cultuur. De serie trok de aandacht van George Pitts, editor van Vibe en betekende de doorbraak van Lixenberg. Inmiddels publiceert ze o.a. in The New York Times, Newsweek, GQ en Rolling Stone. In deze film gaat de maker ook samen met Lixenberg terug naar Watts om de geportretteerden zes jaar later te confronteren met de gemaakte foto’s

Heb ook de volgende filmpjes op youtube gevonden: Holland in zicht, Watts Ghetto